Leefstijl coaching » Over PITT coaching

over pitt coaching

 

Welkom op de site van PITT coaching!

PITT coaching staat voor Persoonlijke Investering d.m.v. Trajecten, Trainingen & coaching.

We verzorgen coachingsessies, trainingen en trajecten op het gebied van mentale kracht, voeding en beweging. 

Mijn naam is Iris. Samen met mijn paarden Tequila en Moki vorm ik het team van PITT coaching.

Ik ben al zo lang als ik me kan herinneren geïnteresseerd in de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Ik geloof dat Mentale kracht, Voeding en Beweging onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dat een balans op deze gebieden ervoor zorgt dat je zo goed mogelijk in je vel zit. Daarom heb ik verschillende cursussen en opleidingen gevolgd op deze gebieden en heb ik vervolgens PITT coaching opgericht. Het is mijn passie om jou te helpen om fysiek en mentaal beter in je vel te komen en zoveel mogelijk van het leven te kunnen genieten!

Ik werk sinds 2012 als hulpverlener. Hierdoor heb ik ervaring in het begeleiden van mensen bij of na ingrijpende gebeurtenissen en zie ik dagelijks  dat de fysieke en mentale gesteldheid van mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.  

Ik ben Horse Assisted Coach en heb mij onder andere verder verdiept in coaching- en therapievormen zoals ACT, NLP, Systemisch principe, team coaching, pubertraining en mentale weerbaarheid van politieagenten.

Ik ben gecertificeerd sport- en bewegingsbegeleider en tevens ben ik voedingsadviseur i.o. 

 

Ik werk samen met mijn paarden Tequila en Moki. Ik heb de liefde voor paarden van mijn opa en moeder meegekregen. Ik rijd al van kleins af aan paard en we hebben ook het grootste gedeelte van mijn leven zelf paarden gehad.

Omdat ik samen met mijn paarden coach, heb ik mij naast de Horse Assisted Coach opleiding nog verder verdiept in het wezen paard. Ik heb een opleiding gevolgd tot paardentrainer en paardrij-instructeur en ik heb cursussen gevolgd in natural horsemanship. Hierdoor heb ik geleerd hoe ik mijn paarden fysiek en mentaal gezond kan houden en hoe ik op een zo natuurlijk mogelijke manier met ze om kan gaan. Ook heb ik hier geleerd hoe ik mens en paard kan begeleiden om samen een eenheid te vormen. 

Deze kennis en het feit dat ik veel tijd doorbreng met mijn paarden, zorgen ervoor dat ik de paarden heel goed ken en dat we goed op elkaar afgestemd zijn.

In de toekomst, als mijn opleiding tot voedingsadviseur is afgerond, zullen we ook een waardevol leefstijltraject op het gebied van voeding en beweging gaan aanbieden.

Alle hierboven genoemde kennis en ervaring heb ik verwerkt in mijn coaching, trainingen en trajecten. Dit maakt dat PITT coaching een uniek bedrijf is en jou op een bijzondere manier kan ondersteunen!

De coaching, trainingen en trajecten worden gegeven bij de IJzeren Hoeve in het dorpje Heide in Susteren. De sessies vinden plaats buiten in de paardenbak, in het bos of binnen in huiselijke sfeer.

Kom jij gezellig kennismaken met het PITT team of heb je een vraag? Stuur dan via onderstaande knop een berichtje om een afspraak te maken of om je vraag te stellen:

Horse Assisted Coaching

Tijdens de coaching, trainingen en trajecten zetten we onze paarden Tequila en Moki in. Dit doen wij omdat paarden op het gedrag en de emoties van de mens reageren. Het paard voelt deze namelijk feilloos aan. Doordat het paard je door middel van zijn reactie zo duidelijk een spiegel voorhoudt, krijg je direct meer inzichten over jezelf en kom je sneller tot de kern.

 

Paarden zijn prooidieren en leven in kuddeverband. Als prooidier is een paard continu bezig met het screenen van zijn omgeving voor mogelijk gevaar. Paarden zijn afhankelijk van hun kuddegenoten om te kunnen overleven. Wie is het meest ervaren paard en wijst de weg als ze moeten vluchten? Wie leidt de kudde naar voedsel, drinkwater of beschutting? Wie is het sterkst en kan de kudde het beste beschermen tegen gevaar? Los van de rangorde in een kudde moet ook ieder kuddelid gezond zijn. Als een paard ziek of uit balans is, is het niet of minder goed in staat om te vluchten. De andere leden van de kudde zullen dan proberen om dit zieke dier te helpen. Dat doen ze door extra bescherming te bieden en spanning over te nemen.

 

Het bijzondere aan paarden is dat ze geen onderscheid maken tussen een mens of een dier. Als je bij het paard bent, ben je onderdeel van de kudde. De paarden schatten dan in waar je staat in de rangorde van de kudde en of je fysiek en mentaal gezond bent. De paarden reageren instinctief en intuïtief op jouw energie en gedrag. Als de paarden merken dat je fysiek of mentaal niet helemaal in balans bent, gaan ze proberen om te helpen. Dit doen ze om samen zo veilig mogelijk te zijn en om te kunnen vluchten bij mogelijk gevaar.

Naast het feit dat paarden in een kudde leven voor hun veiligheid, hebben ze ook gezelschap nodig. Ze hebben net als mensen behoefte aan vriendschap en familiebanden. Daarom is het zo goed mogelijk om een sterke connectie met een paard te hebben.

 

Uit onderzoek is gebleken dat contact met paarden zorgt voor een lagere bloeddruk, een lager cholesterolgehalte én dat het een gunstig effect op je hormoonhuishouding heeft. Met dieren zijn zorgt er namelijk voor dat je minder van het stresshormoon cortisol aanmaakt terwijl je juist meer oxytocine produceert. Oxytocine stimuleert een vredig, veilig en rustig gevoel, het bevordert het ontspannen van je spieren en zorgt ervoor dat er minder stresshormonen worden aangemaakt. Daarnaast wordt ook de aanmaak van endorfine gestimuleerd. Endorfine heeft eigenschappen die te vergelijken zijn met de werking van morfine. Het stofje heeft een zodanige werking op je hersenen dat je minder gevoelig bent voor pijn.

Hoe gaat het in zijn werk: 

Bij paardencoaching doe je opdrachten samen met of bij paarden. Er wordt in de meeste gevallen niet op het paard gereden. Je bevindt je dus naast het paard. Paarden communiceren voortdurend met hun kuddeleden. En dat doen ze tijdens een coachsessie ook met jou. Paarden communiceren non-verbaal, met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Paarden herkennen bijvoorbeeld verdriet, twijfel, zekerheid of onzekerheid, daadkracht, enz. Middels de feedback die het paard jou geeft bij een coachoefening krijg je bijvoorbeeld inzicht in je eigen manier van handelen, je gedrag, je overtuigingen of je gevoelsleven. Dat is handig, want met behulp van een professionele paardencoach kan dit vervolgens weer vertaald worden naar jouw dagelijkse praktijk. Je wordt je veel meer bewust van je omgeving, je eigen rol daarin en wat je kan of wilt veranderen.

 

Door ons denken zijn wij in staat om ons gevoel te onderdrukken en weg te stoppen. Maar als je je gevoel onderdrukt, wil dit nog niet zeggen dat het weg is. Het paard merkt onmiddellijk dat er een belemmering of onbalans zit en reageert hier op. Door middel van specifieke coachoefeningen en de feedback van het paard, wordt je denken en voelen met elkaar in verbinding gebracht. Zodra het paard merkt dat er geen verschil meer bestaat tussen hoofd en hart, zal het dit ook bevestigen door ontspannen bij je te komen staan. Het paard voelt dan aan dat jij weer ‘oké’ of ‘een geheel’ bent. Voor mensen is dit vaak positief confronterend om mee te maken.

In sommige gevallen maken we gebruik van therapeutisch paardrijden. Het doel is zelf in beweging komen in zowel letterlijke als figuurlijke zin. Het leren paardrijden zelf is niet het doel. Het bewegen en het gedragen worden door het paard zorgen er samen voor dat spieren kunnen ontspannen en de lichaamsbalans verbetert.
De driedimensionale beweging die je lichaam maakt als je op het paard zit, zorgt ervoor dat zowel de linker als rechter hersenhelft worden aangesproken. Het tegelijk activeren van beide hersenhelften maakt dat leermomenten en informatie verwerking beter worden geïntegreerd.
De oefeningen die op het paard gedaan worden, kunnen te maken hebben met bijvoorbeeld: ontspanning, (zelf)vertrouwen, het verbeteren van de rompbalans, coördinatie, evenwicht of leervermogen.

 

 

Ons motto is: "Investeren in je persoonlijke ontwikkeling is de beste investering die je ooit zult doen. Het maakt niet alleen jouw eigen leven mooier, maar ook dat van iedereen om je heen. Dat is onbetaalbaar!"

Ben jij bereid deze waardevolle investering te doen en wil je onze unieke manier van coachen ervaren? 

Klik dan hier:

PITT als metafoor

 

Een pit is omhuld met een vrucht. Als je deze ont-wikkelt blijft de pit of de kern over. De pit is waar alles ooit begon en waar alles opnieuw mee kan beginnen als je hem opnieuw plant. Als je een pit plant heeft deze veel zorg en aandacht nodig om er een mooie, gezonde vrucht uit te krijgen. Zo werkt het ook met je persoonlijke ontwikkeling. Jezelf ont-wikkelen is op zoek gaan naar de kern van waaruit je leeft. Wie ben je nu écht, wat kan je en wat wil je graag als je diep van binnen kijkt? We gaan ervan uit dat je alles wat je nodig hebt al in je hebt en dat de antwoorden op je vragen vanzelf duidelijk worden als je in je kracht komt door aandacht voor jezelf te hebben en goed voor jezelf te zorgen. Bij PITT coaching kun je daarom terecht om een PITT-stop te nemen; een moment om stil te staan, aandacht voor jezelf te hebben en op te laden.

Tevens houden wij wel van een beetje pit! Pit staat voor krachtig, volhardend, doortastend en levenslustig. Pittig staat voor een sterke prikkeling of sensatie.

Wil jij ook graag terug naar de kern, je persoonlijk ont-wikkelen, goed voor jezelf zorgen en van daaruit in je kracht komen en uitgroeien tot de beste versie van jezelf? 

Investeren in je persoonlijke ontwikkeling is de beste investering die je ooit zult maken. Niet alleen jouw eigen leven zal er mooier door worden, ook het leven van iedereen om je heen!

Ben jij bereid deze waardevolle investering te doen en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? 

Klik dan hier: